Bejegyezte: mano | Ekkor: 2024.03.12. | Hozzászólások: 7 | # Kategória: Blog

Az első olyan kiruccanásom, ami nem családdal történt vagy éppen nem munka miatt utaztam át máshova és fedeztem fel a környéket…

Idén elterveztem, hogy legalább 3 másik országba is szeretnék elutazni, és nem csak az Anglia – Magyarország útvonalon járkálok. Az első állomásom Párizs volt.

Ugyan majd lesznek külön bejegyzések a helyekről képekkel és történelemmel, amiket meglátogattam a 2 nap alatt, itt viszont csak egy kis összefoglalót írnék.

8.-án utaztam át Párizsba az Eurostar vonattal, ami igazából pillanatok alatt átért a csatornán – nekem legalábbis így érződött. A vonat kényelmes volt, tágas és tiszta. A büfében vett kávé pedig egész finom. Itt éltem is a lehetőséggel és vettem egy 10 pakkos vonaljegyet, hogy ne az állomáson szenvedjek vele.

Ahogy leszálltam a Gare du Nord állomáson, az utam egyből a metró felé vitt, ahol szembe találtam magam a 3-as metró párizsi megfelelőjével – régi és nem éppen jó illatú, de ez legyen a legkevesebb. Viszont nagyon sok lépcső van, így az utolsónál kijött belőlem egy nagyon szép káromkodás – ennek ellenére egy srác visszaszaladt, hogy segítsen a bőrönddel, ami rendes volt tőle. A metróból pont a Notre Dame-nál jöttem fel, aminek nagy része már meg lett javítva és már csak az oldalán dolgoztak.

Olyan 10 perces sétára volt onnan a szállásom, és miután lepakoltam a cuccomat, elindultam vacsorázni valahol. 5 percnyi sétára találtam egy kis éttermet, ahol ugyan közölték velem, hogy 1 órám van enni, de mivel már éhes voltam (és fáradt is), így mondtam nem gond. Vacsi után meg persze ki is dőltem.

A második napom – az első teljes nap – sok sétával telt. Párizsban nagyon sok lejtős kis utca van, így persze már az első napomon sokat megmásztam. Kezdtem a Pantheonnal, ami mellett van pár pici rom, és az épületek által közrezárt tér nagyon szép. Utána megindultam a Luxemburg park felé, megnézni a Luxemburg palotát. Maga a park csodaszép, rengeteg márvány szoborral van díszítve és bár a szökőkút most üres volt, a Medici kút is csodaszép. Ezek után megindultam visszafele, hiszen nagy tervem volt meglátogatni a Shakespeare&Co könyvesboltot. Egy kis sorban állás után már bent is voltam – bár alig voltam bent 5 perce, egy random pasas elkezdett nekem franciául beszélni, de addigra az egyik eladó már rászólt és küldte kifele, hogy már vagy félórája kényelmetlen helyzetbe hoz mindenkit, főleg hölgyeket. Végül miután folytattam a böngészést, 2 könyvvel jöttem ki (bár tudtam volna még válogatni). Újra meglátogattam a Notre Dame-ot és vitt tovább az utam ezúttal a Louvre felé. Ugyan bejutni nem jutottam – hiszen nem egy hetet voltam, így nem akartam sorban állással tölteni azt a kevés időmet -, körbefotózkodtam és csodáltam az épületet, miután elküldtem pár cigány nénit melegebb éghajlatra, miután mindegyik alá akart velem íratni valamit. Ezek után buszra szálltam és a következő megállóm az Eiffel torony volt. Itt szintén hatalmas volt a sor, így meg sem kíséreltem sorba állni, de így is hatalmas élmény volt. Sétáltam még egyet a környéket, aztán elindultam visszafele és újra megvacsiztam a szállóhoz közel.

A harmadik és második teljes napom arról szólt, hogy meglátogattam a Moulin Rouge-t, amiről amugy eddig azt hittem, hogy sokkal nagyobb. Az utcában kb minden második bolt erotikus bolt, de meg sem lepődtem ezen. Az utam ezután a Sacre Coeur Bazilikához vezetett rengeteg lankás kisutcán keresztül. Ezek viszont semmiségek voltak a rengeteg lépcsőhöz, ami a bazilikához vezetett. Ha annyira türelmetlenek vagytok, mint én és nem akarjátok kivárni a sort a libegőhöz, akkor nekiveselkedhettek a 270 lépcsőnek, ami felvezet. Én 220 lépcsőt bírtam, ám a látvány magáért beszélt. A bazilika gyönyörű – persze kívűlről és legközelebb kivárom a soromat a libegőhöz, hogy könnyebben megmásszam majd a maradék 50 lépcsőt – és a város magaslati látványa is elképesztő. Miután legurítottam magam a lépcsőkön és a lejtős kisutcákon, újra buszra szálltam és megindultam a Diadalív és a Champs Elysées felé. Rengeteg képet csináltam és persze a legnagyobb látvány akkor fogadott, miután elindulva a Champs Elysées sugárúton szembetaláltam magam egy hatalmas Louis Vutton bőrönddel, ami magát a boltot hírdette – amugy volt egy kisebb bolt is egy picit lentebb. Megebédeltem egy mekiben, utána persze bekellett mennem egy Yves Rocherba feltankolni a krémeimből és persze folytattam az utam, hogy körbenézzek a boltokban – már ameddig kibírtam pisilés nélkül.

11.-én, hétfőn, pedig már indultam is ki a reptérre, hogy repüljek haza Magyarországra. Tény, hogy Franciaországon belül is rengeteg történelem van és tervben van, hogy egy legközelebbi kiránduláskor kivárom a sorom a Louvreban és az Eiffel toronynál, valamint szeretnék beiktatni egy Versailles kastélyt is. Természetesen volt egy kis kultursokk, de annó a skótokkal és az angolokkal is volt, mire eljutottam arra a pontra, hogy csak legyintek rájuk és semmi nem lep meg. Hatalmas nagy élmény volt ez a pár nap Párizs és ha lesz lehetőségem, akkor mindenképp teszek egy hosszabb kirándulást. 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
7 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amy
Amy
1 hónapja

De jó volt ennyi mindent olvasni! *-*
Nagyon megérdemelted ezt a kirándulást, jó látni, hogy mennyi minden van ott, mégha a fele éppenséggel felnőtt tartalmú xD.

Lehetne, hogy összefuthatnánk, ha már Pesten vagy, mit szólsz hozzá?

Eszter
1 hónapja

Most nagyon irigykedem. Csodaszép lehetett, főleg, hogy micsoda pezsgő, jó hangulatú város. Vagyis, én így képzelem. Örülök, hogy kikapcsolódtál 🙂 köszönjük a részletes mesélést😊🌸

Ninaa
1 hónapja

Most egy picit (na jó nagyon) irigykedem. Gyönyörű helyeket láthattál és annyira imádom az ilyen beszámolókat. Alig várom, hogy képekkel és történelemmel is gyere. Megérdemelted egyébként, remélem azért a sok lépcső ellenére is pihentető volt. Az élmény az 10000%, hogy meg volt. Örök emlék, ez olyan jó :3

Vivi
Vivi
29 napja

Uuuuuh, de jó lehetett🥰 Én is nagyooooon szívesen kirándulnék, császkálnék Párizsban. 😍

Jakó Judit
29 napja

Biztosan szuper élmény lehetett. Igazán rendkívüli volt ez a beszámoló. Csodaszép helyek.

Anne D.
22 napja

Nagyon jó volt olvasni ezt a tartalmas összefoglalód és már alig várom a folytatást is 😃 Jó progtamnak hangzik, amit átéltél és örölök, hogy sikerült kikapcsolódnod.
Franciaország nekem is régóta tervben van már és lehet nemsokára én is eljutok oda, főleg hogy most az egyik unokatesóm megszerezte több év után a francia állampolgárságot és lehet a családdal majd meglátogatjuk ott is.

Klaudi
12 napja

Wow! Bár mi tartjuk a kapcsolatot egymással és részben valamennyire beszámoltál róla 😃 Örülök, hogy sikerült kijutnod Párizsba és emiatt nagyon is irigykedem! 🫣 Örülök, hogy jól érezted magad, még ha a lépcsők ebben akadályoztak is valamennyire. Várom a képeket is😊

7
0
Would love your thoughts, please comment.x