Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.05.16. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: MentalHealth

A szorongás egy természetes élettani jelenség, mindannyiunknál előfordulhat például egy nehéz feladat teljesítése során, kihívások, megpróbáltatások, jelentős életesemények előtt. Minél erősebbé válik bennünk a feszültség egy adott helyzetben, annál valószínűbb, hogy fizikai tüneteket is kivált – gyorsabb szívritmust, szaporább légzést, izzadást, kézremegést stb. okozhat. A szorongással járó feszültségnek pozitív hozadéka is lehet: fokozhatja a teljesítőképességet, jobb eredmények elérésére sarkallhat. Más esetben azonban éppen ennek az ellenkezője történik: az izgalom okozta stressz szinte megbénít és cselekvésképtelenné tesz.

A szorongás nem mindig jár egyedül – azaz a szorongás szövődményei: Alkoholizmus, szexuális problémák, alvászavar, depresszió… mind – mind előfordulhat a szorongás mellett, főleg, ha kezeletlenül marad a szorongás.

Honnan tudom, hogy szorongok? A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei: szapora légzés, szívverés, izzadás, pupillák tágulása, bőrpír a nyakon és mellkason, szájszárazság, lassú mozgás vagy túlmozgásosság. Lelki tünetek: tárgy nélküli félelem, amit nyugtalanság, izgatottság, túlérzékenység és tehetetlenségérzés kísérhet. Ha ezek a tünetek egyre gyakrabban és gyakrabban fordulnak elő, esetleg állandósulnak, érdemes orvosi segítséget kérni.

Szorongás vagy depresszió? – Van különbség? A szorongás túlzott félelmi reakció ok nélkül, illetve csekély fenyegetést jelentő események, helyzetek esetén. Fontos megkülönböztetni a depressziótól, ami a leggyakoribb hangulatzavarok egyike: tartósan fennálló, szomorúsággal, lehangoltsággal, fáradtsággal, veszteségérzéssel, értéktelenség érzéssel, bűntudattal, kilátástalanság érzéssel, apátiával (közönnyel, érdektelenséggel), elesettséggel és az örömképesség hiányával járó állapot. A depressziónak nagyon gyakori kísérőtünete a szorongás, illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezeletlen szorongás az esetek 50%-ában depresszióhoz vezethet. Mind a depresszió, mind a szorongás sokarcú betegség; többféle változatuk létezik. A szorongásos betegségek legfőbb formái: a generalizált szorongásos zavar, a pánikzavar, az agorafóbia (nyílt vagy körbezárt terektől, tömegtől való félelem), a szociális fóbia, a specifikus fóbiák, illetve egyéb pszichés betegségcsoportok, mely szorongással járnak, mint például a poszttraumás stressz-szindróma.

Miért alakulhat ki szorongás? A kóros szorongás eredete még nem teljes mértékben tisztázott. Kialakulásában szerepe lehet akár a születés előtti stresszhatásoknak, de kiemelten a szülő–gyermek (mindenekelőtt: az anya–gyermek) kapcsolatnak, a gyermekkori érzelmi túlterhelésnek vagy elhanyagolásnak, a szeretet, a biztonságérzet, a stabil érzelmi környezet hiányának.

A cikk forrása: Nyugodtlelekkel.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük