Bejegyezte: mano | Ekkor: 2024.03.21. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Történelem

Kezdeném is ezzel, hiszen köztudott, hogy a franciák mennyei péksütiket készítenek, a fantasztikus ételeik mellett – nem, még mindig nem ettem csigát.

Párizsban szinte minden utcában van legalább 2-3 pékség és az onnan áradó illatok határozottan invitálják az embereket. Én is betértem párba egy croissant-ra vagy egy almás táskára, igazából bármire.

Ugyan amióta szilárd ételt eszem – kb 2 éves korom óta – ehetek péksütit és kóstoltam már croissant-t, viszont egyik sem volt olyan tökéletes, mint amit Párizsban ettem. Puha, ropogós, levegős és pont eléggé vajas. Az almás táska pedig olyan nagy volt, mint a fejem és pont ugyanolyan finom – olyan szinten töltelékkel tele, hogy az első harapás után kuplerájt hagytam magam után, mert azonnal ki is fojt.

Viszont egy kis eredet történet: Míg a legtöbben francia különlegességként ismerik, a rajongók és azok, akik már évek óta sütik ezt a finomságot, tudják, hogy a croissant valójában Ausztriából származik, és eredetileg „Kipferls/Hörnchen” néven volt ismert. Az első receptek 1683 körül bukkantak fel. Az Oszmán Birodalom ekkoriban ostromolta Bécset, s a törökök többször is megkíséreltek bejutni a városba, de próbálkozásaik kudarcba fulladtak. Úgy döntöttek, hogy földalatti alagutat ásnak, de a bécsi pékek, akik az alagsori raktárakban dolgoztak, meghallották az ásás zaját, és riasztották a sereget. A törökök nem jártak sikerrel, ellenben a bécsi pékeket nagy kitüntetésben részesítették a város megmentéséért.

A legenda szerint maga Marie Antoinette vitte el Franciaországba a félhold alakú péksüteményt, vagyis a croissant, ami franciául „félholdat” jelent. A történészek azonban mára már cáfolják ezt, és inkább 1837-1839-re teszik a croissant „születését”. Arra az időre, amikor August Zang és Ernest Schwartzer osztrák pékek megnyitották az első bécsi pékséget Párizsban, nevezetesen a Boulangerie Viennoise-t. Bár a kis sütöde mindössze két évig üzemelt, hatása örökre megváltoztatta a francia pékáruk világát, mivel valószínűleg innen terjedt el a „kipferl”, amelyből végül croissant lett. De érdekes módon franciaországban még mindig ‘viennoiserie’ néven találjuk meg a pultokban.

Forrás: Travelo.hu

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x