Bejegyezte: mano | Ekkor: 2024.03.17. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Ünneplés

Először is kezdem azzal, hogy fura egy évvel idősebben ébredni – hiszen ma ünneplem születésnapomat és emiatt van egy kis enyhe rajongásom Írország és a Guiness iránt 🙂

Na de vágjunk is bele.. Az Euronews oldalán találtam egy cikket, ahol 10 pontban hoznak érdekességet Szent Patrikról, így gondoltam elhozom nektek ide is.

 • Szent Patrik nem volt se Patrik, se ír: Szent Patrik Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának. Juhokat kellett őriznie. Megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés biztatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Szent Patrik Írország fő védőszentje, és egy legenda szerint ő lesz az, aki ítélkezik az írek felett az ítélet napján.
 • Szent Patrik napon kéket kéne hordanunk: Eredetileg a kék szín tartozott Szent Patrikhoz, még van is ennek a színnek egy árnyalata, amit róla neveztek el. Aztán a történelem folyamán a gondolat, hogy a szent napján lóherét tűztek a gomblyukukba egy politikai eszmével, Írország függetlenségével is társult, így a zöld viselet az ezzel való szimpatizálást is jelentette, és szép lassan a zöld lett az ünnep uralkodó színe.
 • Mi köze a lóherének Szent Patrikhoz?: A hagyomány szerint Szent Patrik a Szentháromság külön entitását és mégis megbonthatatlan egységét a háromlevelű lóhere példájával igyekezett megértetni az írekkel. Ma a lóhere Szent Patrik napjának egyik központi szimbóluma. Annak az esélye pedig, hogy négylevelű lóherét találjunk egy a tízezerhez.
 • Tényleg ő szabadította meg Írországot a kígyóktól?: Mint minden szent életéhez, az övéhez is fűződnek történetek csodákról. Az egyik ilyen szerint ő volt az, aki kiűzte a mérges kígyókat az ír szigetről, tudósok szerint azonban a jégkorszak utáni Írországban egyáltalán nem létezhettek kígyók.
 • Miért éppen március 17-én van?: 461-ben március 17-én halt meg Szent Patrik, ezért ez a nap a szenté. A katolikus egyház hagyománya mögött az a gondolat áll, hogy ez az a nap, mikor a mennybe ment a szent. Nemcsak Írországban munkaszüneti nap. Észak-Írországban, a Karib-tenger Montserrat nevű szigetén (a szigetre a XVII. és a XVIII. században importált rabszolgák között sok ír volt) és Új-Fundland és Labrador kanadai tartományban is.
 • Nem volt igazi népünnepély az ír kocsmáknak – egészen 1970-ig: Az 1903-tól 1970-ig érvényben lévő, erre vonatkozó írországi törvény alapján Szent Patrik napján, mivel vallási ünnepnap, az ország összes kocsmájának zárva kellett maradnia. Mikor 1970-ben nemzeti ünnepé nyilvánították, a bártulajdonosoknak is akadt ünnepelnivalójuk: kinyithattak a megszomjazó tömeg legnagyobb örömére.
 • Világ írjei, ünnepeljetek!:
 • Persze manapság már nemcsak az ír származásúak ünnepe a Szent Patrik nap, bárki szinte bárhol csatlakozhat a világon. Számos hagyománya az ünneplésnek az Egyesült Államokból indult, ami nem meglepő, ha belegondolunk, hogy az ország népességének több mint a 10 százaléka (nagyjából 34 millióan) vallja magát írnek, vagy legalábbis ír származásúnak. Írország lakossága 4 és fél millió. Árulkodó tény az is, hogy 16 Dublin nevű település van az USA-ban. Amerikában volt az első felvonulás, méghozzá New Yorkban, 1762-ben. Az első amerikai ünneplés évtizedekkel ezelőtt, Bostonban volt, egészen pontosan 1737-ben.
 • Mit kap Joe Biden?: Az ír származású elnök ugyanarra az ajándékra számíthat, amit előtte minden évben Donald Trump kapott: egy kristályvázára, teli lóherékkel. A hagyomány az, hogy minden évben az ír állam- vagy kormányfő ezzel ajándékozza meg az Egyesült Államok vezetőjét.
 • Szexista koboldok: A mesében sincs olyan, hogy koboldlány, a legenda szerint a szivárvány tövében található aranyat őrző teremtmények szigorúan csak hímneműek lehetnek, akármennyire is próbálják megvezetni az emberiséget a jelmezárusok.
 • Igazi ünnepnap a Guinnessnek: Ha valakinek van oka ünnepelni Szent Patrik napon (vagy azt követően) az az írek híres sörének gyártója és forgalmazója. Szemben ugyanis átlagos nappal, mikor ‘csak’ öt és fél millió korsónyit hajtanak fel világszerte belőle, ezen a napon becslések szerint 13 millió korsónyival oltják szomjukat az ünneplés hevében az emberek.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x