Bejegyezte: mano | Ekkor: 2024.01.28. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Könyvkihívás

Joanna Quinn – The Whalebone Theatre

Ezt a könyvet pont az új év előtt kezdtem el, úgyhogy már akkor tudtam, hogy nem fog beleférni a 2023-as könyvkihívásba. Viszont így tudom ezzel kezdeni az évet.

Nagyon ritka, hogy az alapján veszek kézbe egy könyvet, hogy az összes közösségi média lényegében a képembe nyomta és a kommentekben mindenki áradozott róla.. Nálam ez általában ki is zárja a lehetőséget, hogy elolvassak egy könyvet. De ahogy megláttam a könyvesboltban, úgy voltam vele, hogy próba szerencse.

A könyv elég lassan indul be. A fő központunk Chilcombe, egy családi udvarház Dorset megyében. Minden szál ide vezet vissza. Az első pár rész az első világháború után játszódik, amikor is a Chilcombe ház feje, Jasper, hazaviszi új feleségét. Cristabel, az első házasságból született lány, nagyon kizártnak érzi magát és csakis nagybátyja adja meg neki az oly kívánt figyelmet. Később a várva vár örökös egy lány képében születik meg és ő is azonnal a kirekesztettek közé kerül, hiszen mi értelme volt megszületnie, ha nem fiú.

A történetünk halad tovább, ahol Jasper egy lovasbalesetben életét veszti és gyászoló felesége nem sokkal később az újabb ház örököséhez, Jasper öccséhez megy feleségül – ahonnan megszületik a várva várt fiú. A gyerekek nagyon leleményesek és egszer csak észrevesznek egy partra sodort bálnát, ami sok évvel később lebomlásra kerül, hiszen a király sem tart rá igényt – a gyerekek viszont igen. A csontokat elrángatják a birtokra, hogy a már használatban lévő kis színpadjukat fényesítse és ezáltal alakítják meg a Bálnacsont színházat, aminek mindenki a hírére jár.

Elkezdődik a második világháború, a színházat beteríti a veteményes, míg Cristabel és Digby a háborúban végzik a munkájukat. Flossie igyekszik fenntartani a birtokot, ám tehetetlenségében ő is jelentkezik a sereg egyik földi szekciójába.

Őszintén, a történet nagyon szépen és összetetten van megírva. A kirekesztettségtől kezdve, az elvárásokig és a tehetetlenségig. A testvérek közötti összetartás pedig mindvégig jelen van a könyvben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük