Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.12.17. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Karácsony, Ünneplés

Eredete igencsak èrdekes ès egèszen a XIX. szàzadba nyùlik vissza. Az akkori Nèmetorszàgban sok csalàdban az volt a szokàs, hogy a karàcsonyi figuràkkal dìszìtettèk fel a hàzfalakat vagy a bejàrati ajtòkra krètàval huszonnègy aprò vonalat rajzoltak, amelyekből a gyermekek minden nap egyet letörölhettek.

Az első adventi naptàr kèszìtèse Gerhard Lang nèmet nyomdàsz nevèhez fűződik, aki az 1900-as èvek elejèn tovàbbfejlesztett egy règi csalàdi szokàst. Gerhard èdesanyja huszonnègy zsàkocskàt kèszìtett ès mindegyikbe mèzeskalàcs sütemènyt rejtett. December első napjàtòl kezdve minden nap egyet ajàndèkozott kisfiànak azt mondogatva, hogy amikor az összes elfogy, akkor itt a karàcsony. Ìgy a kis Gerhard türelmesen ès egyre növekvő örömmel vàrta az ünnep eljövetelèt.

Felnőtt koràban ennek a kedves emlèknek a hatàsàra kinyomtatta az első adventi kalendàriumot, amelyben minden napra egy rajzfigura jutott. A következő èvben tovàbbi rèszletekkel bővült ki, megjelentek a kinyithatò ablakocskàk is, amelyekből különböző kivàghatò ès összerakhatò karàcsonyi figuràk bùjtak elő. Az aprò èdessègek illetve csokolàdèfiguràk csak jòval kèsőbb kerültek a naptàrak belsejèbe.

Forrás: EviBossanyi.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük