Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.12.05. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Karácsony, Ünneplés

Ugyan a tömeget ki nem állhatom, viszont a karácsonyi vásároknak megvannak a maguk hangulatai és egyszerűen lehetetlen kihagyni őket. De lássuk is, mi is a karácsonyi vásár története.

karácsonyi vásárok köztéri vásárok, melyek a karácsony ünnepéhez kapcsolódnak, az advent négy hete alatt tartják meg őket. E vásárok német nyelvterületen jelentek meg először a késő középkorban, de azóta számos más országban meghonosodtak. Németül – különböző nyelvterületeken kisebb írásbeli eltérésekkel – Christkindlmarkt avagy Weihnachtsmarkt néven ismertek.

A drezdai Striezelmarktot 1434-ben tartották meg első ízben, és ezt tekintik az első valódi karácsonyi vásárnak, míg az évszak (szezon) korábbi vásárai „decemberi vásárokként” voltak ismertek. Az ilyen decemberi vásárokra utaló első írásos emlékek a bécsi (1298), müncheni (1310), bautzeni (1384), frankfurti (1393) és milánói vásárokról valók.

Németország, Svájc és Ausztria számos településén az advent kezdete a karácsonyi vásárok kezdetét is jelenti egyben. A délnémet nyelvterületeken Christkindelmarkt (Christlkindelsmarkt) névvel illetik, ami szó szerinti fordításban magyarul: „Krisztusgyermekvásár”. Hagyományosan a település központi terén tartják, ahol ételt-italt és szezonális termékeket árusítanak nyitott bódékból. A rendezvényhez hozzátartozik a hagyományos dalok éneklése és a tánc. A nürnbergi Christkindlesmarkt első éjszakáján – hasonlóan sok más település rendezvényéhez – a vendégsereg üdvözli a Christkindet, a gyermek Jézust előadó helyi gyermeket. A Christkindet gyakran angyalszerű leánygyermekként ábrázolják.

Forrás: Wikipédia


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük