Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.08.07. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Filmek

Számomra ez a mese sokszor újranézős. Legelőször Obanban láttam ezt a mesét, mikor kijött és egyik munkatársammal (aki szintén magyar) úgy döntöttünk, hogy ha már ugyanaz a szabadnapunk, akkor menjünk moziba. Ez volt az első olyan, amit angol moziban néztem meg.

A mese leírása az alábbi:

A tinédzserkor gyakran döcögős és akadályokkal teli. Nincs ez másként a fiatal lány, Riley esetében sem, akinek csendes, kertvárosi élete a feje tetejére áll, amikor édesapja a nyüzsgő San Franciscóban kap munkát. Mint mindannyiunkat, Riley-t is az érzelmei vezérlik – ők Derű, Bánat, Harag, Majré és Undor. Az érzelmek a Riley agyában található Központban laknak, mindennapi munkájuk során pedig azon dolgoznak, hogy a lányt átvezessék a hétköznapok kihívásain. Ahogy Riley az érzelmeivel küzdve próbálja megszokni San Franciscót, a Központban kitör a káosz. Bár Derű, Riley első számú és legfontosabb érzelme megpróbálja a dolgok pozitív oldalát láttatni, összetűzésbe kerül a többi érzelemmel, akik másként vélekednek arról, hogyan kell viselkedni egy új városban, egy új otthonban és egy új iskolában.

A mesének sok fontos üzenete van és a legfontosabb a tinédzserkori depresszió. Azután, hogy Riley a családjával új városba költöznek és a főhadiszállásból elveszítjük Derűt és Bánatot, akkor az egyensúly kissé felborul. Ezt évekkel később értettem meg, miután bennem is elkezdett változni sok minden és jobban felfedeztem a traumákat.

Mindenképp érdemes odafigyelni mi zajlik bennünk és a gyermekeinkben, hiszen sosem lehet tudni. Egy rossz döntés, nagy változás nagyon sok traumát okozhat egy gyermek fejében. Ez a mese mindenképp sok tanulságot hoz magával.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük