Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.06.05. | Hozzászólások: 8 | # Kategória: Pride Month

Mindenki megérdemel egy kis elismerést és támogatást és ez alól nem kivételek a melegek, transzok és egyéb olyan emberek, akik beleesnek az LMBTQ+ kategóriába.

Őszintén megmondom, hogy ugyan én nem tartozom bele és teljesen heteró vagyok, viszont teljes támogatással vagyok bármely LMBTQ felé, hiszen csak mert valaki szerint nem esnek bele a ‘szabvány’ kiadásba, ők is ugyanolyan emberek. És amugy is: sok nagyon jó barátom LMBTQ és a legőszintébb emberek és legtöbb szeretet van bennük. Úgyhogy ünnepeljük őket is, mint ahogy tennék bárki mással 🙂

Az 1969. júniusi Stonewall-lázadás miatt választották az akkori szervezők júniust a Pride hónapjának.
1969. június 28-án a hajnali órákban a rendőrség rajtaütést hajtott végre a New Yorki-i Manhattan Greenwich Village negyedben található Stonewall Inn kocsmában (melegbár). A feszültség gyorsan fokozódott, amikor a vendégek ellenálltak a letartóztatásnak és a bámészkodók egyre növekvő tömege üvegekkel kezdte el dobálni a rendőröket. A razziából egy három napig tartó zavargás született. Nagyon kevés vendéglátóhely fogadott nyíltan meleg embereket az 1950-es és 1960-as években. Abban az időben a Stonewall Inn a maffia tulajdonában volt. A melegbárok ellen folytatott rendőrségi razziák az 1960-as években rutineseményeknek számítottak, ám a Stonewall Inn esetében a rendőrök gyorsan elvesztették az irányítás.
1970. június 28-án New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscoban sor került az első meleg büszkeség-mentre és Chicagóban is megemlékeztek a zavargások évfordulójáról. Ma az LMBTQI Pride rendezvényeket évente az egész világon június végén tartják, szintén megemlékezve a Stonewall-lázadásról.

Miért pont Pride lett a név és miért pont szivárványos zászló?

Ez nagyrészt Brenda Howardnak a „Büszkeség Anyjának” becézett New York-i aktivistának köszönhető, aki megszervezte az első Pride-felvonulást a Stonewall-lázadás egyéves évfordulójának emlékére. A melegbüszkeség (angolul gay pride) az LMBTQI (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queer) emberek társadalmi egyenlőségét, láthatóságát, megértését, valamint önazonosságát szorgalmazó szemlélet és az elérésére törekvő mozgalom.
1978-ban Gilbert Baker művészt és tervezőt Harvey Milk az Egyesült Állomok egyik első nyíltan meleg tisztviselője bízta meg, hogy készítsen zászlót a város közelgő Pride-ünnepségére. Baker, egy prominens melegjogi aktivista, rábólintott és bár belement az ötletbe, hogy az amerikai zászló csíkjait vegye alapul, de a szivárványból merített végső ihletet, hogy tükrözze a meleg közösségen belüli sokféle embert.

8 comment

 1. Fekete-Virág V szerint:

  Ezt én is teljes mértékben így gondolom. Mindenki megérdemli, hogy teljes életet élhessen, úgy ahogy ő szeretné❤️

 2. Judit Jakó szerint:

  Én is hasonlóan gondolom. Az ember így születik, és mindenkit így kell elfogadni. Nem a nemi identitása határozza meg a személyiségét.

 3. Vivi szerint:

  Szuper, hogy írtál erről! Én nem bántom sem őket, sem másokat. Senki nem tehet róla. Attól még biztosan jó emberek, sőt! 😊 Ez sem az indentitástól függ. Úgy gondolom, hogy a nem hetero embereknek sokszor sokkal szebb a lelkük. 😊 Elfogadom és támogatom őket.

 4. Eszter szerint:

  Egyenlőek vagyunk, úgy gondolom ez is hozzátartozik az elfogadáshoz, amit most Te is megfogalmaztál, írtál. Köszönjük a posztod. 🙂

 5. Ninaa szerint:

  Én is így vagyok ezzel az egész „mássággal”, hetero vagyok, de teljesen elfogadom azt, aki a saját neméhez vonzódik vagy bármi más van. Olykor meglepődök egy-egy megjelenésen, de ennyi. Köszi egyébként a prides infót.

 6. Klaudi szerint:

  Én is hetero vagyok, elfogadom a melegeket,a leszbikusokat és mindenki mást is. Csak sajnos, mint ugye írtam is erről egy bejegyzést, még a világ nem tart ott ahol, tartani kellene. Egyébként, annyiból érdekes ez a szivárványos dolog, hogy ugye a szirvárvány babákat is így nevezik, pedig ők még nem melegek semmilyen téren.

 7. Kitti szerint:

  Annyira jó, hogy írtál erről. Egyetértek veled teljes mértékben 😉 Egyenlőek vagyunk,teljesen mindegy ki-kit szeret és hasonló 😊

 8. Amy szerint:

  Csak egyetérteni tudok a fentebbi hozzászólásokkal. Jó, hogy egyre többen vannak, akik írnak erről a témáról, és nem is azért, hogy hivalkodjon az ember, hanem azért, hogy érzékenyítsük a népet, és hogy legyünk elfogadóbbak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük