Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.05.18. | Hozzászólások: 10 | # Kategória: MentalHealth, Vendégíró
Néha, amikor minden szétesik és már csak a lendület és a belevegyült érzelmek visznek, hajlamos vagyok elfelejteni hogyan nyugodjak le, pedig rengeteg időmet töltöttem azzal, hogy olyan technikákat találjak, amik nekem is működnek. Nem mindig van ott a terapeutám, hogy olyan ellentmondást nem tűrően rám szóljon, hogy most például csendben ülünk 5 hosszú percet (az 50-ből), miközben maximum hidegvizet szürcsölünk és a légzésre figyelünk. Kínzó tud lenni, amikor a teljesen csendes szobában a legkisebb sóhaj is kiáltásnak hat, ezért aztán tényleg inkább a légző gyakorlatra figyelek a saját belső feszültségem hangjai mellett. De lehet akár egy óramutató vagy egy madár hangja. A lényeg a fókusz. 
Az évek elteltével ezek az technikák mindig változtak. Volt, amikor az Astanga jóga tudott csak megtartani, vagy éppen valamilyen mantra. Ezért bármennyire is gondolkozom most olyan konkrét dolgokon, mint például (olvasás vagy valamilyen online játék), amik jó hatással vannak rám, mert ilyen gyakorlatilag nincsen. Mindent vagy túlzásba viszek, vagy elhanyagolok és sosem találom meg az egyensúlyt, ezért nekem az apró dolgokban rejlik a nyugalom. Mondjuk ez a képesség jól jön, amikor tanulni kell valamit, hajlamos vagyok stréberkedni, de egyébként szívás. 
A kevésbé csiszolt technikáimat, mint például a feküdjünk hanyatt a földön vagy öleljünk meg egy fát, csak bizonyos feltételek mellett lehet normálisnak nevezni, például egy parkban, ahol a betontengerből kiszabadulva bárki élvezheti a természetet. Legalábbis sokszor lógtam így a Margit-szigeten abban a reményben, hogy egyáltalán nem keltettem furcsa látványt, mintha mondjuk a metrómegállóban feküdnék le a kőre... 
A természetjárás, túrázás is nagyon jól oldja a feszültséget. Én sosem a túrabakancsos, hanem a mezítlábas, függőágyas túrázó voltam és leszek is, aki csak beleveti magát az erdőbe és majd valahol valamikor kitalál belőle. Ez mondjuk itt a németországi hegységek között nem biztos, hogy okos döntés lenne, de idő hiányában ez a lehetőség most nem fenyeget. 
A Coffeecorner szerkesztője, Manó nagyon rátapintott valamire, amikor a témát illetően kérdeztem: koncentráció/ellazulás, szorongásoldás. Először azt gondoltam, hogy ugyan már nincsen semmit, ami segítene ellazulni, de ezt csak a túlterheltség mondatja velem, ugyanis az utóbbi bő 2 éve nem jut annyi időm magamra, mint amennyit szoktam. 
Hogy egy picit beszéljek magamról is konkrétabban: 2019-ben diagnosztizáltak prodrómás bipoláris zavarral egy 3 hónapos terápia alkalmával, amire már akkor felhívták a figyelmemet, hogy ez csak rosszabb lesz. Azóta volt időszakok, amikor ráeszméltem, hogy igen, éppen ez történik; máskor meg úgy gondoltam az egész diagnózis téves, én köszönöm remekül vagyok. A zárómon szerepel még a borderline személyiségzavar is, ami akkoriban tombolt bennem és bármennyire is nem akartam és akarom ma sem elfogadni, de ez nemhogy a személyiségem része, hanem maga a személyiségem. Bár a csendes típusba tartozom, szóval nem török-zúzok, nem vagyok dramatikus, csak maximum furcsának tartanak; viszont a belső világom szinte sosincs összhangban a valósággal és folyamatos visszacsatolásokkal működöm. A félreértések és kéretlen triggerek elkerülése érdekében rákérdezek olyan dolgokra is, amik másoknak lehet, hogy tök nyilvánvaló lenne, de nekem nem, mert asszociációk mentén gondolkodom. 
Nekem, mint a mentális egészségével minden nap küzdő személynek a szorongás és a szorongás oldása életbevágó. Természetesen mindenkinek, még az egészséges személyeknek is, de nekem például különösen. A szorongás és az izoláció olyanok, mint a gyújtózsinór, amivel ha nem foglalkozunk, a végén mindenkiben felrobban és komoly traumát okoz. Egy kisgyermek születése pedig mindezeket magában hordozza. Manapság jól működik, ha elmegyünk sétálni a fiammal és “kijárom” a feszültséget, de néha nagyon nehéz lenyomni a kilincset, úgy kell “kitépni” lakásból; máskor meg haza se akarok menni vagy szenvedek az éjszaka közepén, hogy sétálni akarok. 
Van egy bizonyos fokú Istenmániám is, ma már csak így hívom, mert néha visszakattanok a spirituálisba és vizsgálódok, kapargatom a tabutémákat, vagy tanulok valamit más vallásokról; máskor meg teljesen átszellemülök és nagyon komolyan veszem és betartom a gyakorlatias, egyetemes részeket is. <br>
Az ima is segít elcsendesedni, ami egyes vallásokban önmagában is egy mozgásformának minősül. Kezdetben meditáltam, majd jógáztam és mostmár mind a hármat gyakorlom. A tánc is tökéletes feszültségoldó, olyankor szabadjára engedem a testem. Nagyon szeretem a handpan hangját, eltudok merülni benne teljesen. Ez még a rövid életű psytrance korszakomból megmaradt, de lecsendesedett énem legegészségesebb része, haha. Most nem olyan régen pedig rátaláltam a neurodivergent zenékre, amelyek elsősorban ADHD-s embereknek lettek kitalálva, de nekem is fantasztikusan működik. Van belőle gyorsabb, lassabb és rengeteg féle stílus, tényleg egyénfüggő kinek melyik válik be. 
Aromaterápia és füstölők is hozzám tartoznak, most is ég egy levendulás pálcika a konyhában, amivel minden bizonnyal kikergetem a világból a lakótársakat. Most éppen megint ez a kedvenc. Szeretem úgy összeválogatni az illatokat, hogy azok jó hatással legyenek az aktuális problémámra. Az Ájurvedikus gyógyászatot régóta tanulmányozom, főleg mert nem hiszek a gyógyszerekben és mert jó a léleknek. 
Az utolsó de nem kevésbé fontos fegyverem, a tea. Újabban a fűszeres chai teákat értem ez alattm imádok kint leheveredni egy forró csésze tejes teával. Ezt a dél-ázsiai emberektől lestem el, náluk nyugodtabb emberek nincsenek szerintem, őket még figyelni is nyugalom. De szívesen kísérletezek más, hagyományos növényekkel, ha nyugtatásról, stresszoldásról van szó: citromfű, orbáncfű, komló. Ha ezeket nem vetném be időnként biztos, hogy csak rosszabb lenne. 

10 comment

 1. Vivi szerint:

  Ez fantasztikus írás lett, de egyben nagyon nehéz téma is. Sajnálom, ha valakinek ilyen dolgokon kell keresztül mennie, nem könnyű erre megoldást találni, illetve tartani az állapotot.
  A gyógyteák szuperek, még picit kiegészíteném, az említettek mellé tudnám írni a levendula teát is. Illetve, a levendulás illóolaj mellé ( ami szintén kitünő választás) tudnám javasolni a borsmenta, bergamott, citrom, citromfű, litsea cubeba, narancs, relax illóolajokat is. (A lényeg, hogy 100%-ak legyenek😊.) Bár ezek mellett vannak erősebb gyógynövények is, amelyek sokkal hatásosabbak. 😊
  A jóga is nagyon jó választás, nekem sokat segít.😊
  Sajnos az ember nem lehet mindig toppon, ezekből az időszakokból tanulunk a legtöbbet.
  Kitartás és sok-sok erőt küldök! 🙏

 2. Kitti szerint:

  Köszönöm ezt a remek írást 🙏 Ezek olyan témák, amiről sokat kell beszélni. Sőt minnél többet, mert sokan küzdenek ezzel, vagy hasonló problémákkal. Testvérem pánikbeteg, ami az elején nagyon sokáig durván tombolt nála. Mostanra kicsit jobb lett. Nálam a panikroham a covid után jelentkezett, akkor amikor túlvoltam az 5. műtétemen. Az elején kemény volt, mára már egyre jobban kezelem. A stressz sajnos felerősíti a tüneteket, de minden praktikát bevetek. Jó ezekről olvasni 😉

 3. Noel szerint:

  Ez egy igazán nehéz téma. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a történeted. Ezzel a diagnózissal nem lehet könnyű az élet, de itt vagy és megmutatod, hogy igenis lehet így élni. A praktikák pedig szuperek, amiket kiépítettél magadnak.

  A legjobbakat kívánom.

 4. Noel szerint:

  Ez egy igazán nehéz téma, amiről nem sokan beszélnek. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a történeted. Ezzel a diagnózissal nem lehet könnyű az élet, de itt vagy és megmutatod, hogy igenis lehet így élni. A praktikák pedig szuperek, amiket kiépítettél magadnak.

  A legjobbakat kívánom.

 5. Jakó Judit szerint:

  Ez egy igazán fontos, és összetett téma. Rengetegen küzdenek ehhez hasonló diagnózissal. Azért szuper, hogy próbálod kontrollálni különböző módszerekkel. Példaérdékű, hogy jársz terapeutához, és hogy ezt fel is vállalod. Sokan szégyellik, pedig sok embernek inspiráló lenne, és példaértékű. A legjobbakat kívánom neked.

 6. Klaudi szerint:

  Nagyon jó téma és örülök, hogy írtál erről, mertél beszélni a betegségkről. Példaértékű, hogy jársz terapeutához, mert mint Judit is írta, hogy sokan ezt szégyellik, pedig abszolút semmi szégyen nincs benne, mert hát segítséget kérni egy szakembertől mégis jobb, mintha magunk akarnánk megoldani a problémát. A másik ami nagyon tetszik, hogy próbálkozol és hogy te is szereted a gyógynövényeket😊 Örülök, hogy így jobban megtudtalak ismerni és olvashattam a te történeted is🤗

 7. Eszter szerint:

  Ezzel a témával Te abszolút tudsz utat mutatni, a hasonló betegségben szenvedőknek. Azt gondolom manapság – mert régen ugye fel sem ismerték, segíteni se segítettek – fontos, hogy magunk tudjuk, mit és meddig tehetünk, ha ehhez pedig szükségünk van egy terapeutára, bátran vállaljuk. Annyira jó olvasni, hogy mi felé fordultál és miben látod a megnyugvást még és a feltöltődést, illetve a segítséget a terapeután kívűl. Nagyon fontos az önismeretünkhöz minden, de teljesen példaértékű, ahogy működsz. ❤️ Én is kedvelem a gyógynövényeket, így én is inkább azokat fogyasztom.

 8. Fekete-Virág V szerint:

  Nagyon fontos téma, és szerintem példaértékű, hogy felvállalod, és írsz róla. Alapjáraton is szeretem olvasni az írásaid, de ez segítség lehet másoknak is 🙏☺️

 9. Ninaa szerint:

  Ez egy olyan téma, amiről még mindig kevesen beszélnek és kevesen ismerik be, hogy ilyesmivel küzdenek. Nagyon szuper, hogy felvállalod. Köszönjük ezt a posztot, kicsit beleláthattunk egy ilyen mentális betegséggel küzdő ember életébe. Kitartást kívánok és nagyon erős vagy. ❤️

 10. Amy szerint:

  Ez egy nagyon fontos téma, ami mellett nem szabad elmenni, és büszke vagyok rád, hogy felvállaltad. Sosem szabad szégyellni semmi ilyesmit, mert sosem tudhatod, mikor sodor az élet olyas valaki elé, aki valamilyen módon tud segíteni rajtad.
  Ez is nagyszerű írás lett, mint az összes többi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük