Bejegyezte: mano | Ekkor: 2023.05.06. | Hozzászólások: 0 | # Kategória: Koronázás

Az első részben olvashattatok már 7 emlékezetes pillanatot, ám még nincs vége. Itt van a maradék 6 is a legemlékezetesebb koronázási pillanatokról:

  • Nincs meghívó a királynőnek: IV György nem éppen a szűkmarkúságáról volt híres, hiszen köztudottan neki volt a legdrágább koronázási ceremóniája – beleérte a 12.000 gyémánttal díszített új koronát is. Ám egy valamiben nem ismert engedékenységet: az addigre elhidegült felesége nem kapott meghívót a királynéi koronázásra.
  • Koronázási himnuszok: II. György koronázása is elég extravagánsra sikerült. Felesége ruhája olyannyira televolt aggatva ékszerekkel, hogy emelőcsigákat kellett használni, hogy felemeljék a szoknyáját, hogy sikerüljön letérdelnie a felavatáshoz. Valamint II György 4 új koronázási himnuszt is írattatott Handel-lel. Idén III Károly is követi őt és ezúttal 12 kompozíció fog megszólalni a koronázás alatt
  • Új korona ékszerek: 1660-ban a civil háborúk után II Károly visszaszerezte a trónt és elrendelte, hogy szükség van új korona ékszerekre és ezek megalkotására Sir Edward Vynert kérte fel. A koronázás után ezeket az ékszereket a Towerben helyezték el megőrzésre, ahol eléggé közszemlére lett téve esetleges tolvajok számár és végül sikerült is ellopni ezeket az ékszereket. A védelem azóta javul, ám még mindig vannak próbálkozások betörésekre és az ékszerek eltulajdonítására.
  • Két koronázás: Nemcsak II Károly volt az, akinek koronát kellett találnia. Mikor III. Henrik trónra lépett, apja után nem maradt semmilyen királyi uralkodó kellék. 1216-ban még tartottak a bárói lázadások és a franciák is Londonban tartózkodtak, a Westminster apátság nem volt elérhető a koronázási ceremóniára. Henrik támogatói hirtelen szerveztek egy ceremóniát a Glouchester Katedrálisba, majd 1220-ban III Henrik rendes koronázási ceremóniát kapott a Westminster apátságban.
  • Lázadás a koronázási napon: Miután Normandia hercege, Vilmos legyőzte az angolszász II Haroldot, 1066-ban, az év karácsonyán I Vilmosként koronázták meg. Mikor az érdek invitálta a népet, hogy köszöntsék új királyukat, a nép ujjongani kezdett – angolul. Ám Vilmos katonái csak normandi franciául értettek és azt hitték, hogy mészárlási merényletet akarnak elkövetni királyuk ellen és a népre rontottak. Ez a fajta lázadás elgondolkoztatta az újdonsült királyt és megépítette a Towert, mint királyi rezidencia, erőd és börtön – és az épület még ma is áll.
  • 1000 éves monarchia: 973-ban az akkori érsek írta az első koronázási ceremóniát még I Edgár király és felesége koronázására a Bath apátságban. Edgár akkorra már 14 éve uralkodott békében. 1973-ban II Erzsében királyné, Fülöp herceg és gyermekeik megjelentek a Bath apátságba, hogy megünnepeljék az ezredéves fordulót. Mikor III Károlyt megkoronázzák, ezeréve folytonos királyok és királynők nyomdokaiba lép majd, akik felesküdtek a nép szolgálására a korona alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük